Rosemary

Datorită proprietăților antiinflamatoare, uleiul de rozmarin a fost folosit pentru:
* a vindeca arsurile / aplicat pe piele cu V6
*a calma pielea iritată / într-un amestec cu o cremă curată (fără parfum etc )
*a combate aspectul umflat /prin comprese
* o digestie mai bună /prepară un ceai cu câteva picaturi de ulei de rozmarin și frunze de rozmarin
* reduce stresul și ajută la concentrație atunci când este aplicat pe antebraț și difuzat
Se știe că stimuleaza creșterea părului, conferă o doză sănătoasă de strălucire și si abordează problemele legate de mătreață atunci când este aplicat pe scalp ca mască împreună cu mentă și lavandă+V6.
Cel mai bine e să nu folosești acest ulei esențial pe pielea rănită sau în zone sensibile, precum zona ochilor sau zonele intime.
Uleiul este ideal pentru pielea grasă pentru că reglează producția de sebum într-un mod natural.
Stimuleaza cresterea parului.
Studiile de pana acum au aratat ca alopecia androgenetica poate fi tratata cu ulei de rozmarin. Barbatii care s-au confruntat cu aceasta problema si care au utilizat ulei de rozmarin nu doar ca au reusit sa obtina cresterea firului de par, ci si diminuarea mancarimilor asociate. Practic, uleiul de rozmarin poate combate caderea neregulata a parului si alopecia areata, cea care vizeaza caderea totala sau partiala a parului. (1)
Acidul carnozic din rozmarin are proprietati antiinflamatoare si antioxidante care pot ajuta la imbunatatirea tesuturilor deteriorate de la nivelul scalpului, iar acest lucru ar duce la cresterea normala a firului de par, prin accelerarea fluxului de sange catre scalp. Rezultatul este benefic pentru stimularea cresterii de noi fire de par, dar si pentru reducerea caderii parului. (2)
Poate imbunatati circulatia
Un studiu efectuat pe unele persoane care se confrunta cu sindromul sau boala Raynaud caracterizata prin tulburari ale sistemului circulator a aratat ca masajul mainilor si picioarelor cu ulei de rozmarin ajuta la incalzirea zonelor mai mult decat oricare alt tip de ulei intrebuintat. Uleiul de rozmarin are capacitatea de a extinde vasele de sange astfel incat sangele sa poata circula mai bine si sa ajunga mai repede la degetele de la maini si picioare, fara ca membrele sa mai resimta frigul si senzatia de raceala. (1), (3)
Analgezic
Uleiul de rozmarin a fost utilizat cu mii de ani in urma ca analgezic usor. Cercetarile efectuate in aceasta directie au scos la iveala faptul ca pentru unele persoane cu dureri de umar administrarea uleiului de rozmarin alaturi de presopunctura a redus semnificativ durerea acestora.
Sprijin pentru creier
Uleiul de rozmarin are un miros puternic cu efect de stimulare a psihicului. Inhalarea uleiului de rozmarin a relevat faptul ca astfel se previne descompunerea acetilcolinei, o substanta chimica de la nivelul creierului, esentiala in procesele de gandire, concentrare si memorie.
Studiile realizate pana in prezent confirma efectele sale benefice asupra memoriei si cresterea capacitatii de concentrare doar prin simpla inhalare a uleiului de rozmarin. In acelasi timp, cercetarile care au avut in centru persoane varstnice sau pe cei cu boala Alzheimer au evidentiat imbunatatirea functiei creierului acestora dupa inhalarea uleiului de rozmarin si a altor uleiuri esentiale cu efecte stimulante. Sunt necesare studii aprofundate pentru a oferi dovezi stiintifice in acest sens.
Reducerea inflamatiei tesuturilor
Potrivit unor analize efectuate, uleiul de rozmarin are sanse sa contribuie semnificativ la reducerea inflamatiei tesuturilor prin stoparea celulelor albe din sange care merg in mod normal la tesuturile lezate unde elibereaza substante chimice inflamatorii. In artrita reumatoida, o afectiune autoimuna, lezarea articulatiilor si inflamatiile ce apar din aceasta cauza pot fi tinute sub control si cu ajutorul uleiului de rozmarin, potrivit rezultatelor obtinute. Inca nu se poate vorbi de impactul acestui ulei asupra inflamatiei si nici despre beneficiile pe termen mediu si lung, motiv pentru care mai sunt necesare date suplimentare. (1)
Lupta cu celulele canceroase
Uleiul de rozmarin ar putea fi introdus in ingrijirile celor cu diverse forme de cancer, daca rezultatele din laborator vor fi sustinute cu dovezi stiintifice. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale uleiului de rozmarin, cel putin la nivel teoretic, sugereaza ca ar putea lupta impotriva celulelor canceroase. In laborator, extractul brut de rozmarin a incetinit raspandirea celulelor leucemiei umane si a carcinomului, ceea ce inseamna ca ar putea actiona ca agent antiinflamator si antitumoral. (3)
Utilizari ale uleiului de rozmarin
Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat ca atare, usor diluat. Fiind un ulei esential poate fi folosit extern, doar cateva picaturi fiind suficiente. De asemenea, acest tip de ulei poate fi intrebuintat si in recipientele de aromaterapie specifice.
Cand este folosit local, uleiul de rozmarin intra usor in fluxul de sange fiind absorbit prin piele, de aceea este bine sa fie in amestec cu un ulei neutru precum cel de jojoba, prevenind astfel o iritatie cutanata.
Uleiul de rozmarin nu este indicat femeilor insarcinate, persoanelor cu tensiune arteriala mare sau celor cu diagnostic de epilepsie pentru ca poate agrava probleme de sanatate. Daca apar reactii adverse pe fondul intrebuintarii acestuia, precum senzatie de greata si varsaturi, mergi de urgenta la medic pentru ingrijiri de specialitate! (1)
Acest material contine informatii generale despre uleiul de rozmarin. Daca vrei sa utilizezi acest produs sau sa te bucuri de avantajele pentru sanatate oferite, consulta medicul curant inainte si respecta indicatiile acestuia!
Acest ulei poate fi administrat intern ! Este benefic in caz de laringita !