ElisaSolovastru

Angelica

O planta Fenomenala pentru aceste vremuri cand avem nevoie de incurajare, de pozitivitate, curaj si speranta. Uleiul îngerilor o necesitate în casa oricui. Angelica (Angelica archangelica) a fost botezată ca Angelica in Evul Mediu deoarece se credea ca era un dar pe care arhanghelul Gabriel l-a facut unui pustnic intelept pentru a lupta impotriva ciumei. O gaseai in toate gradinile si era plantata si de catre maicute. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Iarba celor 7 Ingeri. Noi nu plecam din casa fara telefon. Pana la sfarsit, vei afla ce purta renumitul haiduc Pintea Viteazul in traista lui din piele. In pamant, Angelica are un rizom napiform, de culoare bruna, lung de 8-12 cm, gros de 3-5 cm din care pornesc numeroase radacini brune, brazduite longitudinal, lungi pana la 30 cm. De la aceasta planta se utilizeaza rizomul cu radacina la sfarsitul verii. Dupa uscare, acest produs are un miros aromat, gust amar-aromat. Descarca varianta audio de aici: https://www.podbean.com/ew/pb-98ipw-11dc7ca Angelica creste bine in zonele montane, pe langa paduri, rauri, vai si paraie. Are un gust dulceag-amarui. Contine ulei volatil, angelicina, acid angelic si valerianic, substante amare, tanin. Se lua pentru “intarirea inimii”, ca expectorant si calmarea durerilor de stomac. Cu decoctul amestecat cu otet se faceau frectii pentru calmarea durerilor de spate si reumatism.

BENEFICII PE CARE LE-AU AVUT CEI CARE AU TESTAT DEJA ANGELICA

* Probleme depresive, de astenie, isterie, dificultati de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii, bulimie, colita, gastrita, indigestie, ulcer gastro-duodenal, epidemii, rahitism, tulburari hormonale la femei, cancer, boli infectioase grave ( TBC, hepatita virala, scleroza, ciroza) s-au rezolvat ca prin minune. Pentru aceste afectiuni se recomanda o cura de minim o luna, cu macerat la rece de angelica. Doua lingurite de pulbere de angelica se pun intr-un litru de apa la macerat, de seara pana dimineata. Dimineata, maceratul se filtreaza si se pune la racoare. Se beau 4 cani de macerat pe zi sau pui 2-4 picaturi de ulei esential de Angelica, la incheieturi sau la ceafa de 3x/zi timp de 21 de zile cu pauza sambata si duminica.
* Sucul proaspat extras din frunzele de angelica este bun pentru tratamentul eczemelor si iritatiilor pielii;
* Din radacina se obtine un extract care are efecte diuretice, combate lipsa poftei de mancare, balonarile, afectiunile stomacului, starile de epuizare, reumatism etc. Sistemul nervos este indirect depurat si stimulat.
* Angelica detoxifica organismul de surplusul de: tutun, alcool, intoxicatie cu plumb, carne sau peste. Se face un ceai din radacina de angelica 30 gr, sunatoare 30 gr, radacina de gentiana 30 gr, pelin 20 gr, coaja de crusin 20 gr. Toate aceste plante se amesteca bine, iar o lingurita de ceai se pune la o cana cu apa clocotita, se lasa 1 minut si apoi se strecoara si se bea o jumatate de cana dimineata, cealalta jumatate seara, inainte de culcare.
* Pentru intarzierea procesului de imbatranire, specialistii recomanda uleiul esential din seminte de Angelica, in doze moderate de cate 3 picaturi pe zi. Fa-ti un ser din 20 picaturi ulei Angelica + 5 ml ulei vegetal V-6 de la Young Living pentru a mentine tenul vecinic tanar si ferice.
* Raceli si gripe.
* Indispozitie, depresii cauzate de vreme, anxietate.
* Tonic gastric si carminativ
* Apreciata de industria bauturilor alcoolice si cea a aperitivelor.
* Anorexia de natura psihica.
* Uleiul esential este foarte apreciat de Industria Parfumurilor din Paris.
* Panaceu universal.

CONTRAINDICATII

* Oamenii alergici la plantele din familia Apiaceae.
* În caz de sarcină. Are proprietati avortive.
* În timpul alăptării.
* La copiii sub 12 ani.
* În caz de diabet.
* Creste sensibilitatea la soare. Evita expunerea la soare timp de 12 ore daca ai aplicat uleiul esential pe piele.
* Daca ceaiul de Angelica este prea puternic si iti da senzatia de voma, pune 2-4 picaturi de ulei esential de Menta pe abdomen si apoi inhaleaza din palma Menta care a mai ramas.

MOD DE FOLOSIRE

Se foloseste fie sub forma de infuzie 2-5%, fie de decoct in anorexii si dispepsii, administrandu-se cate o jumatate de cana de ceai inaintea meselor principale, fie sub forma de ulei esential – 3 capsule/zi cu 2-4 picaturi fiecare.
Si pentru ca ai ramas cu mine pana la sfarsit, iti spun din informatii rurale, ca renumitul haiduc Pintea Viteazul purta o traista din piele, in care avea merinde si o sticla de palinca facuta cu radacini de angelica si fierea pamantului. Pintea zicea ca aceasta bautura, nu numai ca da omului putere, dar il apara de multe feluri de boli periculoase.
Larisa Bangs. Maseur Terapeut. Aromaterapeut.
Scroll to Top